Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Vanuit verbondenheid zwanger zijn en bevallen

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding richt zich op beide ouders en hun kindje. Het contact met elkaar en het kindje geeft een mogelijkheid om al vanaf het prille begin kennis te maken met elkaar. Zo vormt zich de relatie tussen de ouders en hun nieuwe kindje al, een relatie die na de geboorte vervolgd wordt. Je kent elkaar dan al.

De eerste afspraak wordt gemaakt, op het moment dat daar behoefte aan is bij de ouders. Meestal is dit rond de 20 ste week van de zwangerschap of op het moment dat er leven voelbaar is in de buik. De laatste afspraak is ongeveer 6-8 weken na de bevalling. In totaal worden er 5 tot 7 afspraken gemaakt.

De bedoeling van de begeleiding is om het contact tussen de ouders en met het kindje te verdiepen. Het kindje wordt welkom geheten en de ouders maken bewust ruimte voor het nieuwe leven. Meestal staat de moeder centraal in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Maar de vader heeft hierin ook een belangrijke begeleidende rol.

Tijdens de zwangerschapsbegeleiding is er aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Het (affectieve) contact met het kindje en het welkom heten van het nieuwe leven
  • De ontwikkelingen en veranderingen van en in het lichaam van de moeder
  • De plek van de vader in relatie tot de moeder, het kindje en de zwangerschap; de vader speelt een belangrijke begeleidende rol hierin.
  • De voorbereiding op de geboorte; de wensen, verlangens, angsten en behoeften. Thuis bevallen of in het ziekenhuis. Het omgaan met pijn en angst rondom de bevalling.

Na de geboorte van het kindje is er meestal nog 1 afspraak. Deze afspraak is met de ouders en het pasgeboren kindje. Tijdens deze afspraak is er aandacht voor: het verhaal van de geboorte, de relatie tussen de ouders en het kindje, de emotionele en lichamelijke gesteldheid van de moeder en het letterlijk en figuurlijk ‘dragen’ van het kindje.

Praktijkadres

Herman Heijermansstraat 3
3451 AK Vleuten

Contactinformatie

Vormgeving

Website:
Web en Logo