7 – 12 jaar

Als voelen nog vanzelfsprekend is

Een haptotherapeut kan een kind helpen om contact te maken met wat hem of haar dwars zit. Kan er voor zorgen dat onverwerkte gevoelens aandacht krijgen. Hierdoor leert een kind zichzelf en de wereld om hen heen (beter) kennen en kunnen lichamelijke klachten afnemen. Hierdoor kan het kind zich weer vrij bewegen in de wereld.

Voor een evenwichtige ontwikkeling en groei van een kind, zowel fysiek als emotioneel, is zich veilig voelen van groot belang. Wanneer een kind zich veilig voelt, staat het open voor contact en aanraking. En zie je vaak dat het kind ‘lekker in z’n of haar vel’ zit. Als een kind uit balans is geraakt, om welke reden dan ook uit zich dat vaak in lichamelijk klachten of verandering in gedrag. Weinig kinderen hebben woorden voor wat hun dwars zit.

In mijn praktijk zoek ik samen met het kind en de ouders/verzorgers uit hoe het kind omgaat met zijn gevoelens en emoties, waar spanning zit in zijn/haar lijf en welke mogelijkheden er zijn om dit op te lossen. Ik werk in mijn praktijk met verschillende werkvormen; praten, lichamelijke oefeningen, spelvormen, speelmateriaal en de aanraking op de bank.

De ouders/verzorgers zijn in mijn praktijk nauw betrokken bij dit proces en is het wenselijk dat zij thuis verder gaan met mijn adviezen, opdrachten en oefeningen. Het kan betekenen dat er thuis een andere manier van omgaan met elkaar ontstaat en dat er meer tijd met elkaar wordt doorgebracht.

Ook kan het voorkomen dat een van de ouders/verzorgers een aantal sessies bij mij in de praktijk heeft, om bij zichzelf meer ruimte te maken of inzicht te krijgen. Met als doel dat het kind zich verder op een gezonde wijze kan ontwikkelen. Kinderen en hun ouders kunnen bij mij in de praktijk terecht met verschillende vragen.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Bij gevoelens van angst, onzekerheid, hulpeloosheid, eenzaamheid of boosheid;
  • Als het kind het gevoel heeft voor anderen te moeten zorgen of zich verantwoordelijk voelt voor anderen;
  • Als het kind gevoelig is en het onderscheid tussen eigen voelen en dat van de ander niet (meer) kan maken;
  • Bij gebrek aan zelfvertrouwen;
  • Als er moeite is bij het maken van contact;
  • Bij het herkennen van eigen grenzen (of het aangeven van grenzen);
  • Bij bepaalde lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, piekeren, en waarvoor geen verklaring is gevonden.

Praktijkadres

Herman Heijermansstraat 3
3451 AK Vleuten

Contactinformatie

Vormgeving

Website:
Web en Logo